luni, 27 februarie 2017

MOTIVAŢIA PENTRU LECTURĂ

      Din ce în ce mai des auzim despre acest lucru: azi copiii nu mai citesc, nu mai vor să citească, nu le place să citească, nu sunt motivaţi să citeasă. Sau, şi mai des, întâlnesc părinţi care mă întreabă, cu speranţă în ochi, cum să îi facă pe copiii lor nesupuşi să citească. Acest deziderat pe care toţi îl conştientizează ca fiind important, dar nu toţi îl pot îmbrăţişa.
      Mereu am să susţin ideea potrivit căreia dacă ne dorim ca copilul nostru să citească - trebuie să fim noi înşine exemplul cel mai bun în acest sens. Mai sunt şi din cei care îmi reproşează cu ezitare: "dar, citim...", ei, nu cred că nu-şi dau seama că nu-i cred.
      Acolo unde există cărţi, în familiile în care se citeşte frecvent, acolo unde copiii au acces la cărţi (nu sunt ţinute doar pentru decor), unde se discută despre lectură, acolo este şi motivaţie pentru a citi.
      De asemenea, trăim într-o perioadă în care tehnologiile fac parte din viaţa noastră, poate mai mult decât cărţile. Astfel, foarte uşor lectura îşi poate pierde întâietatea. Să fim mai inventivi şi să oferim prin tehnologii surse de lectură.
      Formarea gustului pentru lectură se formează încă din copilărie, aşa că ar fi păcat să pierdem momentele oportune. Şi aşa cum nu putem impune nimic nimănui, e bine să stimulăm interesul în funcţie de interesele copilului şi să îl încurajăm să citească ce îi place, dar să nu uităm să-l rugăm să ne împărtăşească trăirile şi impresiile a cele citite. Odată format gustul pentru lectură, se poate transforma uşor într-o mare pasiune, din care copilul - viitorul adult va avea numai de câştigat.
      Şi nu uitaţi: "nu există alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă, decât cititul cărţilor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu