Ceva timp în urmă am avut frumoasa ocazie să o cunosc pe poeta și jurnalista Ecaterina Iurcu – Urîtu. O femeie care te fascinează prin timbrul vocii, prin cuvintele sonore care-i curg ca niște mărgăritare. Timp de aproximativ o oră, cît am ascultat-o, nu am avut răgaz să observ scurgerea timpului, atît de drag mi-a fost să o ascult. Cît de frumos știe să vorbească despre copilărie, despre copiii ei, mai cu seamă despre fiul pierdut, pe care marea i l-a furat, după cum se exprimă dînsa…
Cu mult drag și dăruire a prezentat una dintre cărțile fiului ei, Dorin Urîtu, care a decedat la vîrsta inocenței, la vîrsta cînd abia începea să înțeleagă altfel viața. Cu cîtă pasiune a vorbit despre creșterea și educația copiilor ei!
În prefața cărții fiului ei, Steaua Florilor, Dînsa zice: „Ar fi minunat dacă toate mamele le-ar cînta numaidecît pruncilor în fiecare seară încetișor, doinit cîntecul de leagăn, cum ni l-au cîntat mamele noastre, iar lor – maicile lor. Cîntecul nostru de leagăn e ca o binecuvîntare să-i fie somnul dulce și tihnit. […] Dimineața, cînd i se vor deschide pleoapele, ochișorii lui să te găsească în preajmă. A-l hrăni, a-l îngriji e mult prea puțin… Cînd va mai crește un pic și-ți va glăsui infinite întrebări, răspunde-i cu migală la fiecare dintre ele, potolește-i setea de cunoaștere. Îmbogățește-l intelectul, deșteaptă-l, citindu-i basme cu feți Frumoși și Ilene Cosînzene, balade și legende, poezii și proverbe, zicători și ghicitori, purtîndu-l de mînuță pe cărările vieții.”
Un îndemn care merită respectat. Deci, să le cîntăm copiilor noștri cîntece de leagăn, să le citim basme și să le răspundem neapărat la multitudinea de întrebări care demonstrează firea curioasă a micuților. Să-i ajutăm să descopere lumea și să-i ajutăm să crească personalități de valoare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu